režija: Benjamin Filipović
scenarist: Benjamin Filipović, Feđa Isović
direktor fotografije: Ven Jemersic
glazba: Dado Jehan
glume: Lazar Ristovski, tarik Filipović, Miralem Zupčević, Emir Hadžihafizbegović

datum izdanja: 14.06.2006.
zemlja: BiH, Slovenija, Italija, Francuska
format: color
trajanje: 92 min

sinopsis: Glavni junaci crne komedije “Dobro uštimani mrtvaci” su dvojica radnika u mrtvačnici, Risto i Safet. Njih dvojica se svakodnevno klade koliki će broj leševa toga dana primiti. Jednog jutra, Risto tipuje na manje od četiri leša, dok se Safet kladi da će broj biti četiri ili veći.
Dvadesetak minuta kasnije u mrtvačnicu stiže prvi pokojnik. Radi se o Ruždiji Kučuku, lokalnom prevarantu. Kučuk je za života prevozio putnike traktorom, koji je dobio kao humanitarnu pomoć od nizozemske vlade. Na žalost, polja su bila minirana, te traktor nije mogao koristiti za obrađivanje zemlje. Stoga je od njega napravio lokomotivu. Ruždija pati od neobične bolesti – često se nesvijesti i doživljava kliničku smrt. To mu prelazi u naviku, pa svaki put kada se previše uzbudi, proglase ga mrtvim i on završi u mrtvačnici.
Baš kada je Risto je uvjeren da će dobiti opkladu, račun mu kvare tri nova leša: Rijad Čengić, dvadesetdevetogodišnji arhitekt, Envera Hadžić, četrdesetpetogodišnja ministrica i Srećko Piplica, šezdestogodišnji umirovljeni oficir JNA. Sa ovim leševima u mrtvačnici Safet dobija opkladu, ali Ruždija Kučuk se u međuvremenu budi i kvari im igru…

nagrade: Tribeca film festival 2005.
Sarajevo film festival 2005.

Advertisements