Naziv originala: Love

Žanr: Triler, Drama

Zemlja porijekla: SAD,Srbija

Godina produkcije: 2005.

Trajanje: 93 min

Reditelj: Vladan Nikolić

Jezik originala: engleski

Producent: Jim Stark, Studio Belgrade, Suria Films, Thoke*Moebius Films, Why Not Productions

Uloge: Sergej Trifunović – Ujka Vanja
Geno Lehner (Geno Lechner) – Ana
Peter Geviser (Peter Gevisser) – Dirk
Didije Flamon (Didier Flamand) – Žan
Liat Glik (Liat Glick) – Fej

Festivali/nagrade:

2005. Venice, Tribeca, Oldenburg, Tiburon (nagrada za najboljeg reditelja), Ženeva (Cinema tout Ecran).

2006.Moskva, Valencija, Barselona,34. Fest Beograd, Frankfurt

Sinopsis:

Jedna apsurdna slučajnost ispreplešće živote jugoslovenskog plaćenog ubice, njegove bivše žene u koju je očigledno i dalje zaljubljen i njenog dječka, njujorškog policajca čiji je otac bio kriminalac.

“Ujka Vanja” (Sergej Triufunović) je bivši pripadnik elitnih jedinica bivše Jugoslovenske armije, iz rata u bivšoj Jugoslaviji, koji živi u Njujorku radeći ono što jedino ili najbolje zna: plaćeni je ubica. Odrastao je u sirotištu u Bosni i ne zna da li je Srbin, Hrvat ili Musliman, ali zna da nijedan čovjek sam po sebi nije ni dobar ni loš. Konstantno u potrazi za nekim novim identitetom stalno se, sticajem okolnosti, suočava sa prošlošću koja ga prati i podsjeća ko je, šta je i odakle je.

On stalno želi da odustane od posla ,ali njegov šef , bivši tajni agent sprečava ga ucjenama.

Vanjin navodno posljednji posao je razmjena novca za drogu u hotelu gde je sve pošlo naopako. Vanja uzima taoca, samo, ispostavi se da je njegov taoc njegova bivša žena Ana. Njen dječko, policajac Dirk Malloy ubrzo im ulazi u trag, kao i Vanjin šef i njegova dva momka ilegalna imigranta iz Libana i Italije. Dok su u bjekstvu Vanja i Ana se svadjaju oko svoje prošlosti, ponovo otkrivajući svoju strast, ali iznova shvataju da ne mogu da budu zajedno. Dirk ih konačno pronalazi, samo da shvati da je Ana otišla dobrovoljnio sa kidnaperom. Kroz brojne sukobe njihovi životi i veze se razrešavaju. Za neke kraj je novi početak, a za neke ponavljanje iste priče.

Smješten u Njujork, izmedju likova pristiglih sa svih strana svijeta, film istražuje priče sa različitih gledišta. Kroz njihove subjektivne realnosti, film rekonstruiše njihove konflikte, drame i postupke koji iz njih proizilaze.

Kao i Vanja, njegova bivša zena i vječita ljubav Ana, njen vjerenik Dirk (policajac koji želi da postane pisac), tako i svi ostali likovi u filmu rade to što rade, vjerujući da staju u odbranu ljubavi – što iz njihovih pojedinačnih perspektiva čak i ne mora da bude netačno. Svi oni su u vrtlogu neke paralelne njujorške stvarnosti, Menhetn nije njihov svijet, on se samo nazire u daljini kao neki željeni “normalan” život kome se stremi.

“Ljubav”, koprodukcija SAD i SCG, uradjen je sa ukupnim budžetom od svega 50.000 američkih dolara uz učešće glumaca iz 12 i članova ekipe iz 28 zemalja. Sniman je na velikom broju lokacija i u dijelovima Njujorka, koji se rijetko pojavljuju u filmovima. S druge strane, na špici se čita ime prestižnog producenta Džima Starka, koji je, pored ostalog, radio neke rane Džarmušove filmove.

Ovaj film je imao američku premijeru na njujorškom Trajbeka festivalu (Tribeca Film Festival), i to u okviru takmičarskog dijela programa, nakon čega je uspješno prikazan na Festivalu u Veneciji (62a Mostra Internazionale del Cinema) gdje je imao svjetsku premijeru u okviru netakmičarskog programa Dani autora (Giornate degli autori).

Misteriozan i prkosan Ljubav izlazi iz imigrantskih okvira indiferentnog Njujorka, u zabačene klubove, oronule zgrade gdje se prošlost i sadašnjost prepliću…Ljubav je tužan triler o mitu o asimilaciji i načinima prilagođavanja ili još preciznije, nemogućnosti prilagođavanja, uobličavanja identiteta i karaktera.

Jeannette Catsoulis – NewYork Times

Advertisements