Grbavica je prije svega priča o ljubavi, i to o ljubavi koja nije cista, jer je pomijesana sa mrznjom, gadjenjem, traumama i ocajem. Film je takodjer i o zrtvama, koje, iako one same nisu pocinile nikakav zlocin, ipak nisu potpuno nevine u poredjenju sa buducim generacijama.

FILM “GRBAVICA” DOBIO “ZLATNOG MEDVJEDA”

 

Film “Grbavica”, bh. režiserke Jasmile Žbanić dobio je glavnu nagradu “Zlatni medvjed” na filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te nagradu za mir.

Jasmila je za ovaj film napisala i scenarij. “Grbavica” je film o Esmi (Mirjana Karanović), samohranoj majci, koja mora svojoj kćerci Sari (Luni Mijović) otkriti pravu istinu o njenom ocu, mora joj priznati da je ona plod ratnog silovanja.

“Grbavica” je Jasmilin prvi dugometražni igrani film zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na ovogodišnjem 56. Berlinaleu.

“Ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi. Nisu uhapšeni za organizovanje silovanja 22.000 žena u BiH i niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se to promijeniti i da se “Zlatni medvjed” neće razočarati kad vidi Bosnu”, kazala je nakon dodjele nagrade režiserka Žbanić.

 

BH. režiserka Jasmila Žbanić rođena je 1974. u Sarajevu. Diplomirala je na ASU Sarajevo, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivačica je, direktorica i producentica udruženja umjetnika “Deblokada”, osnivačica, spisateljica i producentica “Teatra dobre prehrane”.

Za filmove “Autobiografija” i “Poslije, poslije” dobila je nagrade Soroš centra za savremenu umjetnost. Dokumentarni film “Noć je, mi svijetlimo” osvojio je specijalnu nagradu na SFF-u 1998., te nagradu žirija New York Expo Film Festivala 1999.

    Advertisements